Landmand søger kærlighed TV2 18/8 2020

10 centimeter var mere, end landmand kunne leve med: – Det går ud over min mandighed

af Silvie Ulrikke Østebø

I ‘Landmand søger kærlighed’ vælger landmanden Claus en bejler fra, fordi hun er højere end ham selv. Det samme oplever masser af høje kvinder.

Det hele var gået fint, syntes Karina Skovholm Petersen.

Under sin speeddate med landmanden Claus Drejer i tirsdagens ‘Landmand søger kærlighed’ gik snakken nemt og hun følte, at kemien var der.

“Det virker jo i virkeligheden helt godnat, at det kan betyde noget, men det gør det for de fleste” Cecilie Nørgaard, kønssociolog

Men mødet med landmanden havde alligevel givet den 40-årige kvinde en mistanke, som skulle vise sig at holde stik.

Med sin højde på 183 centimeter ragede hun omtrent 10 centimeter op over landmanden. Det blev – præcis som hun forudså – hovedårsagen til, at Claus Drejer ikke inviterede hende med på sin næste date med bejlerne.

– Det er mit eget issue med min højde, forklarede Claus Drejer i programmet.

– Den er ikke deroppe, jeg gerne vil have den, så når jeg møder en kvinde, som er det højere, går det ud over min mandighed.

Claus Drejer valgte Karina Skovholm Petersen til at blive en af de fem kvinder, han skulle møde, efter hun havde sendt et brev og en videohilsen til landmanden. Foto: TV 2/BLU

Karina Skovholm Petersen oplevede det, som efterhånden er sket mange gange: At hendes højde spiller en enorm rolle i datinglivet. Simpelthen fordi mænd vælger hende fra med nogenlunde samme argument som landmanden. Og hun er ikke alene, forklarer både kønssociologen Cecilie Nørgaard og andre høje kvinder.

Når hun oplyser den, stopper kontakten ofte. “Vores højde passer ikke helt sammen” og “Wow, du er godt nok høj. Det er jeg desværre ikke” er bare to eksempler fra hendes indbakke. Hun har også oplevet det i den fysiske verden. For nyligt faldt hun i snak med en mand, da hun sad i baren. De flirtede, husker hun, men da hun rejste sig og han så, at hun var højere end ham selv, undskyldte han: “Du er simpelthen for høj til mig.”

De samme erfaringer har 52-årige Gitte Alving, som er 187,5 centimeter høj.

Hun er stifter af Facebook-gruppen ‘Høje kvinder på hæl’, hvor 4382 medlemmer udveksler erfaringer om blandt andet datinglivet som høj kvinde. Et emne, som jævnligt bringes op.

– Jeg vil vurdere, at mindst halvdelen af medlemmerne har oplevet at blive afvist på baggrund af deres højde, siger Gitte Alving.

Adgangskravet er, at kvinderne er mindst 180 centimeter høje – altså betydeligt højere end de danske kvinders gennemsnitshøjde på 165 centimeter og tæt på mændenes 181 centimeter.

Men hvorfor er det sådan? Hvorfor betyder højden egentlig noget, når vi søger en potentiel partner?

Gitte Alvings mand Lars er 175 centimeter høj. For dem er højden underordnet, og hun ærgrer sig over, at den for mange skal spille ind i jagten på en kæreste. På billedet her har hun desuden stiletter på, så hun er 195 centimeter høj. Foto: Privatfoto
Forestillingen om en stor, stærk mand lever

Cecilie Nørgaard er kønssociolog og direktør i rådgivningsvirksomheden Mangfold og for hende er det langt fra overraskende, at vi i ‘Landmand søger kærlighed’ møder en mand, der kun søger en partner blandt dem, som er lavere end ham selv.

– Det er stadig en gængs stereotyp i heteroseksuelle forhold, at manden skal være højere end kvinden, siger hun.

Der findes ikke statistik eller større undersøgelser, der viser, hvilke præferencer henholdsvis mænd og kvinder har i forhold til højde.

Men kønssociologen er ikke et sekund i tvivl om, at den forestillingen om manden som høj, stærk og klippefast – “den rigtige mand” – lever i bedste velgående i vores kultur.

– Helt små børn og drenge lærer, at det er sådan, man er mand på den rigtige måde. Nogle vokser op og er jo ikke høje, og det kan være svært, fordi det er et parameter for “rigtig mand” i vores kultur i dag, siger Cecilie Nørgaard.

Jeg skal ikke have sådan en amazone-mor til at passe på mig Claus Drejer, landmand i ‘Landmand søger kærlighed’

Claus Drejer i ‘Landmand søger kærlighed’ siger det selv. Det “går ud over min mandighed”, når han møder en, som ikke passer ind i stereotypen.

Det sker, fordi han dermed “træder udenfor normerne “, siger Cecilie Nørgaard. Normerne kommer på den måde til at virke hæmmende – potentielt for kærligheden, understreger hun.

– Det virker jo i virkeligheden helt godnat, at det kan betyde noget, men det gør det for de fleste.

Mænd vælges også fra på grund af kønsstereotyper

Karina Skovholm Petersen er hverken sur eller ked af, at hun ikke blev valgt til gruppedaten i ‘Landmand søger kærlighed’.

Claus Drejer havde kun deres korte møde at tage en beslutning på baggrund af, og så mener hun, at det bliver “små overfladiske marginaler, der afgør det”.

– Jeg ved godt, at når det kommer til konstellationen “lav mand, høj kvinde”, så er vi ikke i 2020, siger hun og understreger, at det for hende ikke betyder noget, hvis en mand er lavere end hende.

Det er dog ikke kun kvinder, som mærker konsekvenserne af meget stærke normer for køn.

Claus Drejer er også selv blevet afvist af kvinder på grund af sin “vertikale begrænsning”, som han selv kalder det.

– Det er da altid træls at blive valgt fra på grund af noget, jeg ikke kan gøre noget ved. Jeg føler det ikke som et kæmpe nederlag, og der må jeg trykke på den store knap med “pyt”, siger han til TV 2.

Karina Skovholm Pedersen vil ikke lade sig påvirke for meget, når hun bliver afvist på grund af sin højde. – Hvis han ikke kan acceptere det, så er vi jo nok ikke det rette match, siger hun. Foto: TV 2/BLU

Han ser ikke noget forkert i at have en præference omkring højde. Han mener tværtimod, at det er “helt naturligt”.

– Jeg synes, at det vil se fjollet ud, hvis jeg finder en pige, som er meget højere end mig. For at føle mig mandig skal jeg ikke have sådan en amazone-mor til at passe på mig. Det får mig til at syne lavere. Og så tænder det mig nok bare ikke, siger han til TV 2.

Normer kan ændres – men svært at gøre alene

Ifølge kønssociolog Cecilie Nørgaard er det næppe en opsang, der kan ændre på den enkeltes præferencer. Det er i stedet vigtigt at blive opmærksom på, hvor ens indlejrede forestillinger kan komme fra – og at de kan være uhensigtsmæssige.

– Det er vigtigt at snakke om normerne, så folk i højere grad kan forholde sig til dem, reflektere og i sidste ende forhåbentligt blive friere til ikke at lade deres liv undertrykke af dem, siger hun.

Claus Drejer valgte efter sin speeddate de fire kvinder, som han ville have med på gruppedate. Foto: TV 2/BLU

Hun ser det som et politisk ansvar at nedbryde kønsstereotyper i kulturen, som ikke bare har indflydelse på dating, men på menneskers trivsel og selvværd generelt.

Det kan ske via forældre, pædagoger og lærere, som fra starten kan lære børn, at identitet og livet kan være mere alsidigt end den tilgængelige kønsstereotype blå eller lyserøde boks.